Ugrás a tartalomra

Első alkalommal hirdették meg a Vajdasági Jogászösztöndíj Programot

Első alkalommal hirdették meg a Vajdasági Jogászösztöndíj Programot
Újvidék -

Magyarország Igazságügyi Minisztériumának támogatásával első alkalommal hirdette meg a Magyar Nemzeti Tanács a Vajdasági Jogászösztöndíj Programot. Ez tulajdonképpen kiegészítése az MNT meglévő ösztöndíjprogramjainak. A hallgatók négy éven keresztül havi 100 ezer forintnak megfelelő támogatásban részesülnek.

Mák Leona elsőéves jogász hallgató a támogatottak egyike.

Mák Leona ösztöndíjas: Mivel az egészségügyi szakmában nem találtam fel magam, ezért úgy döntöttem, hogy el tudnék a jövőben jogászként helyezkedni. Érdekel az ilyesfajta tanulmány.

A Vajdasági Jogászösztöndíj Program a magyar kormány támogatásának köszönhetően valósul meg. Az anyaország célja, hogy a szülőföldön való boldogulásban támogassa a határain kívül élő magyar közösségeket – emelte ki Varga Judit, magyar igazságügyi miniszter ünnepi beszédében.

Varga Judit igazságügyi miniszter, Magyarország: Összetartozásunk és erős szövetségünk megőrzését a kedvező nemzetközi kapcsolatok is nagyban elősegítik. Kijelenthetjük, hogy az anyaországon kívüli közösségek, olyan mértékű kormányzati megbecsülésben nem volt része, mint amilyenben 2010-óta része volt. Támogatásokon, beruházásokon keresztül nemcsak szavakban, de tettekben is mindent megtesz Magyarország, hogy a külhoni magyarok a szülőföldjükön boldogulhassanak. Ebben a szellemiségben az Igazságügyi Minisztérium a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve idén első alkalommal hirdette meg a Vajdasági Jogászösztöndíj Programot.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke gratulált az elsőéves jogászhallgatóknak, azt mondta, bízik abban, hogy a következő években még többen választják a jogi pályát.

Pásztor István elnök, VMSZ: Lendületet kell adnunk a jogászképzésnek, a jogászszakma mára elvesztette a vonzerejét. Amikor én negyven évvel ezelőtt beiratkoztam az Újvidéki Jogtudományi Karra, akkor az első éven hatvan magyar joghallgató volt. Ma az összes egyetemi karon ennek az akciónak eredményeképpen 17 elsőéves hallgató van. Ez a 17 háromszor annyi, mint amennyi tavaly vagy tavalyelőtt volt.

A fiatal hallgatókkal Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző,- Kutató és Kulturális Központ épületben írták alá a támogatásról szóló szerződéseket.

Forrás: rtv.rs